‘Ik vind het moeilijk om het tegen mijn vader te vertellen, maar ik wil wat vaker bij mama zijn, ook al is het weekend voor papa.’  Met deze woorden kwam de 11 jarige David bij mij binnen. Toen ik zijn moeder later sprak, bleek zij een groot geheim te hebben en ze wilde graag advies over hoe te reageren.

 

Goede én slechte geheimen

Geheimen hoeven niet altijd slecht te zijn, ze horen zelfs bij het leven (*).  Vanaf een jaar of acht gaan kinderen zichzelf en hun omgeving in een context plaatsen, dat is ook de leeftijd dat ze voelen dat er iets niet klopt. Zoals bij het algemeen bekende ‘geheim’ van het bestaan van Sinterklaas. Als je dan een geheim te lang doorvoert, kunnen ze heel gekwetst zijn als ze achter de ‘waarheid’ komen.

Het is vervelend als ouders geheimen hebben voor hun kinderen en ze daarin onbedoeld betrekken. Ouders zijn zich daar niet bewust van, maar het kan zorgen voor probleemgedrag bij hun kinderen. Kinderen voelen feilloos aan dat er iets niet klopt en gaan het op zichzelf betrekken.

Niet zijn echte vader

Dat bleek ook te gelden voor David die in mijn praktijk kwam. Het is een jongen met een ingewikkelde achtergrond. Zijn moeder had meerdere relaties met ‘net de verkeerde’ mannen. David had de overtuiging dat zijn stiefvader Ben zijn echte vader was. Ben voedde hem ook op als zijn eigen zoon. Maar toen David een broertje kreeg en die een andere achternaam kreeg, kwamen de eerste vragen bij David. Zijn moeder wilde er uit schaamte liever niet over praten en vermeed het onderwerp.

Na de scheiding kwamen de ouders bij mij omdat ze niet uit een passende omgangsregeling kwamen. In de eerste gesprekken bleek al snel dat het ‘geheim’ van wie de echte vader was eerst maar eens op tafel moest komen. Ben was een groot voorstander en wilde het graag samen met de moeder oplossen. We hebben afgesproken dat we de gesprekken eerst zouden oefenen alvorens het aan David te vertellen. Echter de praktijk bleek ook nu weerbarstiger dan de theorie. Moeder heeft het op een bepaald moment toch alleen aan David gezegd. Het gevolg was dat David daarna Ben eigenlijk niet meer wilde zien, die daar heel ongelukkig over is.

Behandelplan

Ik ben met David gaan praten en samen hebben we aan de hand van de methode ‘Write Junior’ veel verhalen over zijn jeugd naar bovengehaald. In samenwerking met zijn moeder en broertje is er veel verteld waardoor hij nu een goed beeld heeft van wat er allemaal is gebeurd. Hij heeft er nog wel last van dat hij lang is voorgelogen, maar hij snapt beter wie hij is en met welke reden het zo gelopen is. Lichamelijk is hij een grote jongen, maar in zijn emotionele ontwikkeling loopt hij achter.

David is zeer loyaal aan zijn moeder, dat zie je vaker, ze kiezen onbewust voor de ouder die ze in hun ogen het meest nodig heeft. Deze relatie met zijn moeder is niet goed voor zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Hij voelde zelf al die tijd dat er iets niet klopte, klampte zich aan zijn moeder vast en daardoor stagneerde waarschijnlijk zijn eigen ontwikkeling. Het gaat inmiddels beter met hem, dat horen wij ook van zijn leerkracht en begeleiding op school. Hij is veel rustiger en maakt meer contact met de andere kinderen. We zijn nog er nog niet. We werken ook nog aan het verbeteren van het contact tussen hem en zijn (stief)vader.

Lees in de volgende blog meer over de gevolgen van (familie)geheimen.

* Bron: Andreas Wismeijer en Mirre Bots: Geheimen, de psychologie van wat we niet vertellen. Uitgeverij Nieuw Amsterdam; € 18,95; ISBN 9789046806371

~~~

N.B. De verhalen zijn gebaseerd op de praktijk. De personages zijn fictief. Elke gelijkenis berust op louter toeval.

~~~

Mocht je vragen hebben over bovenstaande informatie of over een concrete situatie, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met je mee. Wil je meer weten over het aanbod voor kinderen, ouders en professionals? Lees dan verder op www.scheidingswijs.com  Of wil je liever direct contact? Dan kun je ons geheel vrijblijvend bereiken op 06 29066011, of stuur een email met je vraag naar info@scheidingswijs.com

~~~

Karin Schutler (psycholoog)
Trudy Top (forensisch orthopedagoog)

1 Comment