"Vaak is bij individuele problematiek een heel systeem betrokken."

 

Update
Het gezin kwam bij mij terecht omdat er zorgen waren over het probleemgedrag van dochter Sanne (14), zie blog 1. Het gaat inmiddels beter met Sanne, ze doet het goed op school en haar zelfvertrouwen groeit. Wel houdt ze nog steeds afstand tot haar vader. Ook haar omgang met jongens blijft een aandachtspunt. Haar moeder Marieke en stiefvader Dirk zijn betrokken en leren haar steeds beter te begrenzen. Haar broer Mick is tevreden met zijn huidige gezin, ook hij heeft maar mondjesmaat contact met zijn vader. Dit is een proces dat tijd kost en de juiste begeleiding nodig heeft. Ook Dirk heeft veel geleerd in de afgelopen periode door naar zijn eigen gedrag en geschiedenis te kijken. Hij behandelt zijn eigen kinderen nu meer hetzelfde als zijn stiefkinderen, hij geeft zijn ex-partner meer ruimte en heeft meer tijd voor zijn eigen emoties. Marieke voelt zich in de opvoeding meer gesteund door Dirk en beseft zich dat elk gezinslid in zijn of haar eigen proces zit en daar tijd en begrip voor nodig heeft.
 
Tips
Ze hebben tips gekregen die voor alle samengestelde gezinnen van pas kunnen komen.

 • Een vast 'thee' moment. Bij samengestelde gezinnen nemen de ouders veel bagage mee uit hun oude relaties. Het kost tijd om een nieuw gezin te vormen. Bouw wekelijks een thee moment met het hele gezin in. Ga even met elkaar rond de tafel zitten zodat iedereen kan vertellen wat die lastig vindt. Geef ruimte aan elkaars emoties die zeer wisselend kunnen zijn.
   
 • 1 op 1 tijd Maak ruimte om 1 op 1 iets met je kind te doen, of met je kerngezin. Het is best heftig voor je kinderen om met andere kinderen samen te wonen. Het is fijn voor ze om af en toe even tijd alleen met je te hebben.
   
 • Structuur door tafelzitting. Weten waar je aan toe bent, is prettig voor kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld een vaste tafelindeling afspreken, waar voelt iedereen zich fijn? Structuur helpt om meer duidelijkheid en rust te creëren. Als het lukt, helpt het als ze een eigen slaapkamer of ruimte hebben om zich even terug te trekken.
   
 • Afzetten. Pubers moeten zich kunnen afzetten tegen hun (stief)ouders en kwaad zijn. Het is okay voor een kind om af en toe boos te worden. Als je er later maar op terugkomt om ervoor te zorgen dat het niet groter wordt dan het is.
   
 • Geef het de tijd. Het duurt in het algemeen 1 tot 5 jaar voor een gezin draait, geef het de tijd. Toon begrip voor het missen van de andere ouder. Geef ze tijd om te rouwen, ruimte voor emoties want zij hebben niet om deze situatie gevraagd.
   
 • Eigen tijd.  Zeker als je zoals dit gezin klein woont, zit je veel op elkaars lip. Kinderen en volwassenen moeten ook iets voor zichzelf doen. Gun jezelf een wekelijks avondje weg of ga lekker sporten.
   
 • Leestip: Het boek: Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? Aleide Hendrikse-Voogt en haar mede-auteurs hebben een ‘Stiefplan’ ontwikkeld (een variant op het ouderplan). Aan de hand van 10-eenvoudige stappen breng je het samengestelde gezin in kaart en leggen je de afspraken en wensen voor het gezin vast.  (Uitgeverij Pica, €21,95)

Conclusie
Dit gezin laat zien dat je altijd moet kijken naar de functie van gedrag. Omdat er aan de bel werd getrokken door het probleem gedrag van dochter Marieke, is het balletje gaan rollen en kwam er hulp. Ik heb het hele gezin gedurende een jaar behandeld en ik moet ze nu loslaten. Voor de zomer heb ik een gesprek met ze gepland om te kijken hoe het gaat. Het fundament staat, maar ze zijn zich er van bewust dat het nog kwetsbaar is. Het is goed om in gesprek te blijven en dat ze weten dat ze altijd op mij kunnen terugvallen in tijden van nood, maar dat ik ze het vertrouwen heb gegeven dat ze het zelf weer kunnen.

Lees over een maand de ervaringen van een nieuw gezin, dat laat zien dat het juist vasthouden geheimen kunnen leiden tot het verergeren van de problemen.

N.B. De verhalen zijn gebaseerd op de praktijk. De personages zijn fictief. Elke gelijkenis berust op louter toeval.

~~~

Mocht je vragen hebben over bovenstaande informatie of over een concrete situatie, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met je mee. Wil je meer weten over het aanbod voor kinderen, ouders en professionals? Lees dan verder op www.scheidingswijs.com  Of wil je liever direct contact? Dan kun je ons geheel vrijblijvend bereiken op 06 29066011, of stuur een email met je vraag naar info@scheidingswijs.com

~~~

Karin Schutler (psycholoog)
Trudy Top (forensisch orthopedagoog)

Comment